Book Your Box - NL NederlandsBook Your Box - EN English

Self-storage, technologie en een verbeterde customer experience

August 16, 2021

Self-storage, technologie en een verbeterde customer experience

Het afgelopen decennium kende de self-storagesector een grote toename aan investeringen in technologische innovatie. Een self-storage volledig kunnen runnen vanop afstand, is iets wat menig aanbieders van self-storage vandaag de dag bezighoudt. 

Het gebruik van technologie kan een concurrentievoordeel creëren. Enerzijds door de customer experience van de huurder-klant te vergroten (zie verder), anderzijds door -na een initiële investering- kostenbesparend te werken voor de eigenaar-verhuurder. Technologie gaat immers hand in hand met automatisering, hetgeen op zijn beurt tot een vermindering van personeelskosten kan leiden.

Voor self-storageaanbieders die pas starten, is het uiteraard aangewezen om technologische snufjes meteen op te nemen in de plannings- en ontwikkelingsfase. Aanbieders die al een tijdje succesvol meedraaien in de sector, mogen echter niet de fout maken door te denken dat ze innovatie links kunnen laten liggen. Stilstaan is achteruitgaan. Gebruik juist jouw unieke kennis en ervaring om zo gericht mogelijk te innoveren.

Hieronder bespreken we vier tools die reeds hun intrede hebben gedaan in de self-storagewereld. 

1. Mobiele app

Uit cijfers van 2020 blijkt dat 89% van de Belgen over een smartphone beschikt (bron: Deloitte). Jong en oud vertrouwt dus op de smartphone om hen in het dagelijks leven bij te staan. Denk maar aan betalingen doen, zich identificeren, de buienradar checken, een treinticket kopen, etc. Mobiele applicaties, apps, maken dit alles nog gemakkelijker.

Ook meer en meer self-storages voorzien daarom in een app. Huurders kunnen op die manier hun unit beheren vanop afstand. Allereerst wordt een sleutel of toegangskaart overbodig. Via de app kunnen huurders daarnaast ook hun unit opzeggen of verlengen. Ook het rapporteren van een probleem door bijvoorbeeld het uploaden van een foto, gebeurt via de app. Net als het betalen van de huur en communicatie met het personeel van de verhuurder.

Voordelen voor de verhuurder? Een goedwerkende app verbetert de klantervaring, hetgeen op zijn beurt een positief effect heeft op de retentiegraad. Via de app kan er eveneens interessante data verzameld worden, bijvoorbeeld over hoe vaak iemand zijn unit bezoekt of rond welk tijdstip dat meestal gebeurt. Een app kan ook een positief effect hebben op het innen van huurgelden. Een push notificatie via de app is vaak efficiënter dan een e-mail die verdwijnt in een overvolle mailbox en is minder dreigend of ongemakkelijk dan een herinnering per telefoon.

2. Zelfbedieningskiosken

Self-service kiosken zijn al ingeburgerd in tal van sectoren (denk aan een ticketje kopen voor de trein, een bestelling doen bij een populaire fastfoodketen of een kaartje kopen voor de cinema). We zien ze ook steeds vaker opduiken in self-storagefaciliteiten of net daarbuiten, aan de ingang.

Het ondertekenen van het huurcontract kan eventueel gebeuren via de (buiten)kiosk (bijvoorbeeld in combinatie met een identiteitskaartlezer). Via de kiosk kunnen huurders vervolgens de poort van de faciliteit of de deur van hun unit openen door hun persoonlijke toegangscode in te toetsen. Hebben de units in jouw faciliteit een hangslot en sleutel? Dan zijn er ook kiosken die deze kunnen afgeven en ontvangen. Op het LED-scherm van de kiosk kunnen huurders vaak ook een plattegrond zien van de faciliteit met daarop de kortste weg naar hun unit.

Net als bij een mobiele app kunnen dergelijke kiosken voorzien in de mogelijkheid tot verlengen, opzeggen of betalen van de huur (bijvoorbeeld via het scannen van een QR-code). De zelfbedieningskiosk fungeert ook vaak als intercom, maar dan mét beeld. Een huurder kan zo via videoconferentie contact opnemen met personeel van de faciliteit. Dit betekent dat jouw personeel niet noodzakelijk op de faciliteit aanwezig dient te zijn.

Kiosken gaan ook meestal gepaard met een software of beheersysteem dat ervoor zorgt dat elke actie die de gebruiker onderneemt, geregistreerd wordt. Via dit systeem kunnen gemakkelijk rapporten of databases gedraaid worden zonder dat er handelingen nodig zijn van een werknemer.

3. Robotica

Mensen kijken niet langer vreemd op wanneer ze de term ‘robot’ horen. Robotica heeft ook binnen de self-storagesector langzamerhand zijn opgang gemaakt. Er zijn al enkele vestigingen in Frankrijk die werken met robots. Deze robots fungeren als zelfbedieningskiosken op wielen. Het voordeel tegenover (vaststaande) kiosken is dat robots rondleidingen kunnen geven en zo de huurder tot zijn/haar unit kan begeleiden. Net als de kiosk, kan de robot voor een live-verbinding met de store manager zorgen die vervolgens vragen van de huurder kan beantwoorden.  

Robots kunnen ook worden ingezet voor hygiënische doeleinden. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat hygiëne meer dan ooit een absolute prioriteit is, ook in een self-storage faciliteit. In Thailand bijvoorbeeld, maakt een self-storage gebruik van een robot die door middel van ultravioletstraling virussen en bacteriën die op oppervlakten zitten of in de lucht hangen, vernietigt.

4. Biometrische beveiliging

Beveiliging is een core value binnen de self-storagesector. Huurders betalen om hun spullen veilig op te bergen. Bewakingscamera’s zijn ondertussen al standaard binnen de sector. Biometrische beveiliging daarentegen, komt nog niet vaak voor. Nochtans is dit type beveiliging praktisch ondoordringbaar en vandaar de beste oplossing voor de beveiliging van een unit. Biometrische beveiliging kan gaan van stemanalyse tot een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Tegenwoordig is elke nieuw smartphone uitgerust met deze technologie. Waarom een self-storage (unit) niet? Waar wel over nagedacht moet worden bij het installeren van biometrische beveiliging is de mogelijkheid voor iemand anders dan de eigenlijke huurder om toegang te hebben tot de unit. In sommige gevallen is dit immers wél gewenst, denk maar aan bijvoorbeeld een koppel dat een unit huurt. 

Customer experience

Het correct introduceren van technologie in je self-storage draagt bij tot een verbetering van de klantervaring van je huurder. Consumenten willen immers snel en efficiënt geholpen worden. Een app, zelfbedieningskiosk, of robot kan hiervoor zorgen door bijvoorbeeld het beantwoorden van standaardvragen of het uitvoeren van frequente handelingen te automatiseren.

Betekent dit dan dat menselijke interactie overbodig is geworden? Toch niet. In tegenstelling tot wat velen misschien denken, is het geen kwestie van machine of mens, maar van machine én mens. Om efficiënt geholpen te worden, is het noodzakelijk dat de (huurder-)klant goed begrepen wordt. Gebeurt dit niet, dan riskeer je een gefrustreerde klant. Een zelfbedieningskiosk of robot mét een live-videochatfunctie kan bijvoorbeeld dit probleem voorkomen. Klanten moeten het gevoel hebben dat wanneer de technologie hen niet het antwoord zou bieden dat ze zoeken, ze nog altijd bij een persoon terechtkunnen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat in een samenleving waar technologie steeds meer de norm wordt, het net de human touch is die het verschil maakt. Probeer daarom je digitale interactie met je huurder-klant zo persoonlijk mogelijk te maken. Voorzie in de software van je app, kiosk of robot bijvoorbeeld in een aantal huurdersprofielen zodat je jouw huurder-klant kan categoriseren en informatie kan bezorgen die voor hem of haar relevant is. De data die je vergaart door het gebruik van technologie, helpt je hierbij. 

 

Lid worden van onze unieke online marktplaats voor self-storage?
Registreer je eenvoudig en start met verhuren via Book Your Box!

Klik hier voor meer info!

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier of via de chatfunctie!